Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Louis Couperus, non-binair avant la lettre?

december 3, 2023 @ 12:00 - 16:00

Gratis

Louis Couperus, non-binair avant la lettre?

Louis Couperus Museum in Den Haag Joris van Gennip.jpg

Onder deze prikkelende titel vindt in het herdenkingsjaar 2023, als de honderdjarige sterfdag van Louis Couperus wordt herdacht, de al weer 53ste tentoonstelling plaats in het Louis Couperus Museum.

De uitdrukking ‘non-binair’ verwijst naar de diverse en inclusieve genderwereld van nu. Deze omvat een ‘regenboog’ van identiteiten, van hetero, homo, lesbisch, bi, pan tot queer. Verrassenderwijs sluit deze gedachtewereld geheel en al aan bij die van Couperus. In zijn werk komen personages voor die fluรฏde van identiteit zijn en tegenwoordig zonder meer onder het begrip ‘queer’ geschaard zouden kunnen worden.

Je kijkt in een zestal installaties hoe Couperus zichzelf vormgaf, wat zijn tijdgenoten van hem vonden, welke typen personages steeds weer terugkeren in zijn boeken en we maken een brug naar de gender wereld van nu.

Wie ben je? Je authentieke zelf zijn geldt als het summum van vrijheid. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Worden we niet allemaal gevormd door waar we opgroeien en de wereld om ons heen? Couperus schrijft prachtig en nog zeer actueel over de emoties, verlangens en angsten waar de personages in zijn boeken rond 1900 mee worstelden.

Meerdere van zijn biografen menen een roze draad in zijn oeuvre te ontwaren. Zonder twijfel was hij een vrouwelijke man, maar was hij ook inderdaad homoseksueel? Met de ogen van nu zou je Couperus non-binair kunnen noemen, een beetje man, een beetje vrouw.

Het gaat uiteindelijk om het vinden van je innerlijke regenboog. Leef niet het leven van een ander. Leef je eigen leven en laat je niet in een hokje stoppen.

Tickets en meer info

Gegevens

Datum:
december 3, 2023
Tijd:
12:00 - 16:00
Kosten:
Gratis
https://denhaag.com/nl/agenda/louis-couperus-non-binair-avant-la-lettre

Locatie

Louis Couperus Museum
Javastraat 17
Den Haag, 2585AB
Telefoon:
070 364 0653
Bekijk de site van Locatie